Značke

, , , ,

Vse kaže, da madžarski premier bolj razume človekove pravice, kot pa kdorkoli drug. Še posebej jih bolj razume od levičarjev in NSi, ki bi vsakršno drugačno mnenje kar prepovedali in ilegalne priseljence brezpogojno sprejeli (https://www.dnevnik.si/1042720105).

V intervjuju za nemški Bild (http://www.bild.de/politik/ausland/viktor-orban/darum-baut-ungarn-einen-zaun-gegen-fluechtlinge-42544402.bild.html) Je namreč dejal: Če je potrebno več denarja, bomo povečali pomoč, dokler pritok beguncev ne bo presahnil. Ti migranti ne prihajajo z vojnega območja, temveč iz begunskih centrov sosednjih držav, kjer so varni. Oni ne bežijo pred nevarnostjo, ampak so že pobegnili, tako da se jim ni bati za svoja življenja. Ne pridejo v Evropo, ker so iskali varnost, ampak zato, ker si želijo boljše življenje, kot ga imajo v begunskih centrih. Želijo nemško življenje ali morda švedsko življenje. Dejstvo je, da ne obstaja temeljna človekova pravica, kot je pravica do boljšega življenja, temveč le pravica do varnosti in človeškega dostojanstva.“

Gre za mešanje tako imenovanih negativnih in pozitivnih pravic. Negativne pravice, kot so človekovo dostojanstvo, svoboda govora, pravica do življenja in zasebne lastnine, so negativne, se pravi absolutne in neodtuljive. Pozitivne pravice pa predvidevajo nekaj, kar gre vedno na škodo nekoga drugega, ko neka skupina ljudi zahteva od druge skupine ljudi, da jim brezpogojno izpolnijo njihove želje, se pravi tudi pravica do boljšega življenja. Če bi ta miselnost držala, potem bi morali vsakemu omogočiti, da ima ne samo svoj dom, ampak vilo z bazenom, da ima ne samo dostojno plačo, ampak plačo najmanj 10.000 evrov neto. Temu sledi brezplačno šolstvo in zdravstvo, pridemo celo do takih nesmislov, da pravijo, da je dostop do stranišča človekova pravica (http://www.delo.si/sobotna/dostop-do-stranisca-je-clovekova-pravica.html), da sta voda in komunalna ureditev človekova pravica (http://www.sindikat-zsss.si/index.php?option=com_content&view=frontpage&Itemid=104&limitstart=300), da je delavsko soupravljanje podjetij malodane nad lastninsko pravico (www.delavska-participacija.com/priloge/ID110406.doc).

Nad Orbanom in Madžarsko se je ves svet zgražal, ko je na spletu zaokrožil posnetek, kako madžarski policisti delijo hrano beguncem (http://www.siol.net/novice/svet/2015/09/madzarska_beguncem_hrano_metali_kot_zivalim_v_ogradi.aspx), ampak nihče se ni zgražal nad posnetkom, kako begunci uničujejo hrano (http://www.reporter.si/svet/migranti-na-mad%C5%BEarskem-uni%C4%8Devali-ponujeno-hrano-pija%C4%8Do/55078).