Značke

, , ,

Po streljanju v San Bernardinu v Kaliforniji, v katerem je bilo 14 ljudi ubitih, 21 pa ranjenih, so ameriški mediji poročali (New York Times, Washington Post, Boston Globe, CBS News, MSNBC in Newsday), slovenski pa nekritično povzemali, da je bilo kalifornijsko streljanje 355. množično streljanje letos. To naj bi bil tudi razlog, da se v ZDA končno omeji pravica dostopa do orožja. Nekaj zadev tukaj nikakor ne drži. Prvič, po definiciji FBI je bilo samo 21 streljanj takih, ki bi jih lahko opredelili kot množična streljanja. Drugi, za množična streljanja in umore s strelnim orožjem ni kriva liberalna zakonodaja. In tretjič, marsikatero množično streljanje bi preprečili, če bi bile žrtve oborožene.

Slednje pomeni, da ima posameznik pravici do samoobrambe, če je napaden. Še posebej velja za primere kot je bil pariški pokol oziroma teroristični napad ali zadnje množično streljanje v Kaliforniji. Ne gre za to, da bi zatajila policija, ampak za to, da policija v teh primerih preprosto ni dovolj hitra, da bi prišla na prizorišče streljanja. V takih primerih je edina možnost, da ostanete živi, samoobramba. To pa država državljanom odreka, čeprav gre za temeljno človekovo pravico, ki obstaja že od pamtiveka. Kar pomeni, da se lahko tudi oborožijo. Toda država jim tega ne pusti. Tako imamo na eni strani državo, ki je lahko oborožena in s strelnim orožjem ukrepa proti svojim državljanom po svoji presoji, po drugi strani pa država državljanom preprečuje, da se oborožijo in sami branijo svoje premoženje in življenje.

Kot dokaz, da ima država prav, uradniki in politiki navajajo prav množična streljanja. Zdaj pa poglejmo nekaj primerov, ko so množične pokole s še več žrtvami ustavili ravno oboroženi posamezniki, ki bi lahko postali žrtve. Pa niso. Ker so bili oboroženi in niso oklevali, da bi rešili življenje drugih in svoje življenje.

Pearl High School, 1. oktober 1997

Potem ko je Luke Woodham zabodel svojo mater, je z orožjem krenil proti svoji srednji šoli. Ubil je dve dijakinji, sedem jih je ranil. Preiskovalci so ugotovili, da bi bilo žrtev še več, če ga ne bi s svojo polavtomatsko pištolo kalibra .45 ustavil Joel Myrick.

Parker Middle School, 24. april 1998

Na šolski ples je 14-letni Andrew Jerome Wurs prišel oborožen s pištolo kalibra .25. Med plesom je začel streljati, enega učitelja ubil, drugega ranil, prav tako je ranil dva sošolca. S svojo puško ga je ustavil James Strand, lastnik banketne dvorane.

Appalachian School of Law, 16. januar 2002

Na pravno fakulteto je vdrl nekdanji študent Peter Odighizuwa, takrat 43-letni Nigerijec, ter ubil dva profesorja in enega študenta, tri druge ranil. Nadaljnji strelski pohod sta mu preprečila Tracy Bridges in Mikael Gross. In namesto, da bi se jima fakulteta zahvalila, da sta preprečila še večji pokol, sta izgubila pravico do nošnje orožja, saj je fakulteta prostor, kjer je orožje prepovedano.

New Life Church, 9. december 2007

Dva vernika Cerkve novega upanja sta bila ubita, trije pa ranjeni, ko je strelec na njih odprl ogenj. Na srečo je bila tam Jeanne Assam, ki je zgrabila svoje osebno strelno orožje, vrnila ogenj in ubila strelca. Predsednik George W. Bush jo je odlikoval.

New York Mills AT&T Store, 27. maj 2010

V trgovino AT&T je prišel 79-letni moški. V žepu je imel pištolo in seznam zaposlenih, ki jih je nameraval ubiti. Uspelo mu je enega raniti, ker je medtem Donald J. Moore potegnil svojo osebno orožje in moškega ubil.

Palms, Internet Caffe, 28. avgust 2012

Tukaj pa so lahko ogledate posnetek z video kamer, kako je 57-letni moški preprečil oborožen rop in množični poboj. Enega zlikovca je ranil in je kasneje umrl, drugi je pobegnil. (VIDEO) Na temu VIDEU pa si lahko pogledate nekatere najbolj odmevne primere, ko so oboroženi državljani opravili tisto, kar bi morala policija.

Mystic Strip Club, 11. januar 2014

Potem ko mu varnostniki niso dovolili vstopa v lokal, se je Thomas Elliott Hjelmeland vrnil s pištolo, na sebi je imel masko za noč čarovnic. Vdrl je v klub in začel streljati. Jonathan Baer izvlekel svojo skrito pištolo in ubil Hjelmelanda. Pozneje je na svojem facebook profilu zapisal, da pištolo vedno nosi s seboj in jo bo še naprej, vendar upa, da mu jo nikoli več ne bo potrebno uporabiti.

Austin, Texas Construction Site, 30. april 2014

Nekdanji delavec je ves besen prišel na gradbišče in začel streljati na sodelavce. Delovodja je izvlekel svojo pištolo in preprečil pokol.