Značke

, , , , ,

Veste, kaj je Alta Badia? To je tisto italijansko smučarsko središče v osrčju Sella Ronde (smučarski sklop, ki poleg Badie povezuje smučišča v Val Gardeni, Marmoladi in Val di Fassi), ki je v svetovnem pokalu alpskega smučanja postalo sinonim za dobro zabavo. Moški tekmi svetovnega pokala (veleslalom in paralelni veleslalom) bosta prihajajoči konec tedna in v začetku prihodnjega tedna (18. in 19. december). Značilnost tega tekmovanja je, da imajo vsako leto nekakšnega botra, ki pritegne ljudi, predvsem pa bogate sponzorje. Letos bo na prizorišču, kjer se konec tedna ne obrne samo na desettisoče ali stotisoče evrov, ampak na milijone evrov, tako imenovana botra Tina Maze. Marcello Varallo, predsednik organizacijskega odbora, je dejal, da je res neverjetno, da bo tako strastna in talentirana šampionka, kot je Mazejeva, njihova botra. In verjemite, Varallo, tudi sam nekoč vrhunski smučar, ve o čem govori, ve, da Mazejeva ni poceni, ve, da bo z njeno pojavo na prizorišču vložek večkratno povrnjen. A tudi Tina Maze bo imela zelo natrpan urnik, med drugim bo v živo nastopila s skupino The Rockers. In oglaševanje za ta dogodek se je začelo že zgodaj jeseni. Ja, Italijani vedo, kako se rečem streže. Za zvezdnike (tudi domačine, se pravi Italijane) je treba seči globoko v žep.

In v Sloveniji? S poslovilnim nastopom na Zlati lisici Tine Maze se zapleta. Mediji so danes objavili bombastične naslove, da Tina Maze izsiljuje in svoj nastop pogojuje z 90.000 evri. Seveda so se vsuli komentarji, da je pohlepna, da ji je samo za denar, da ji ni prav nič mar navijačev in podobne neumnosti. Kaj je v resnici zahtevala Mazejeva? Nič takega, kar ne bi vsak normalen vrhunski športnik, ki vsaj malo razmišlja s svojo glavo in se ne podreja nekemu kolektivističnemu razmišljanju (smučarskih) funkcionarjev, ki menijo, da si lahko vsakič odrežejo svoj kos pogače. Kot da bi ostali nekje v 70. ali 80. letih prejšnjega stoletja, čeprav bi bilo mogoče boljše, da bi si Mazejeva zamislila nekaj podobnega kot Finn Christian Jagge, ki je v svoj poslovilni slalomski nastop odsmučal v smokingu.

Tina se je s Smučarsko zvezo Slovenije (SZS) očitno pogajala o finančnih okvirjih njenega nastopa na Zlati lisici. Bil je pač predlog, kako ona in Massi vidita denarno plat sodelovanja. Logično. A očitno so na SZS mislili, da bo plesala tako, kot bodo oni godli. Mogoče pri drugih, pri Mazejevi in Massiju zagotovo ne. Funkcionarji so si zamislili, da bo Tina nastopila v reprezentančnem dresu, ki bo od glave do peta polepljen z logotipi sponzorjev SZS. Najbrž so računali, da jo bodo preplavila čustva in da jo bodo zlahka peljali žejno prek vode, sami pa sponzorjem to posebej zaračunali. A tudi Tina ima obveznosti do svojih sponzorjev (Fila, Milka, Stöckli, BMW). In če bi nastopila v dresu SZS, ne bi mogla ničesar iztržiti ali bi celo kršila pogodbo do svojih sponzorjev, zato je pač zahtevala nekakšno kompenzacijo – 90.000 evrov. Ampak to sploh ne bi bil strošek zveze, saj bi »vsak izmed zlatih sponzorjev prispeval določena finančna sredstva«. Povsem razumna zahteva, saj zakaj bi se sponzorji zveze »zastonj šlepali« (ja, tipično socialistično) na Tino Maze, ki z njimi nima ničesar. Če bo nastopila pod njihovimi logotipi, ji morajo za to plačati. Drugače bo nastopila v svojem dresu. Kaj tukaj ni jasno? In predvsem komu?

In še nekaj. Tina Maze ima 26 zmag v svetovnem pokalu, 80-krat je stala na zmagovalnem odru, 2 zlati olimpijski medalji in 4 zlate medalje na svetovnih prvenstvih. Kaj od tega ima 13 tipov, ki so podpisani pod zahtevami SZS?

Ne daj se, Tina Maze!