Značke

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Gerard Gierlinski, paleontolog na poljskem geološkem inštitutu, je poleti 2002 mislil, da bo imel v Grčiji romantične počitnice s svojim dekletom Beato Piechik. Na koncu se je izkazalo, da ga je sprehod po plažah Trahilosa na zahodu Krete pripeljal do odkritja, ki dramatično spreminja dozdajšnjo zgodbo o človeški rasi in o nastanku človeka; zgodbo, o kateri med znanstveniki še vedno potekajo ostre razprave.

»Bilo je okoli poldneva in sončna svetloba je bila premočna, da bi lahko videl vse podrobnosti odtisov. Toda takoj sem lahko ugotovil, da to niso dinozavrove sledi. Posnel sem več fotografij odtisov in si zapisal koordinate, da bi lahko znova našel ta kraj,« je lani za Smithsonian magazine povedal Gierlinski.

Po idiličnih počitnicah se je vrnil domov, kretskih odtisov pa si nikakor ni mogel izbiti iz glave. Osem let se je spraševal o njih. Leta 2010 se je vrnil na Kreto. »Bil je že skoraj večer, ko sem ponovno obiskal tisto kamnito ploščo na plaži, na kateri turisti pogosto sedijo, ko pijejo in zrejo v morje. Tokrat so dolge sence jasno razkrile obris stopinj – odtisov, ki so jasno spominjali na obliko njegove lastne noge,« se je spominjal Gierlinski.

Tokrat je na Kreto prišel skupaj s kolegom Grzegorzom Niedzwiedzkim, še enim poljskim paleontologom, ki je aktiven na švedski Univerzi v Uppsali. Podrobno sta preučila sledi stopal in 2017 objavila svoja odkritja.

Sledi 50 odtisov človeških stopal, ki sta jih našla, so stari 6,05 milijona let (sprva so bili datirana na 5,7 milijona let, nove raziskave so potrdile, da so 0,3 milijona let starejši), segajo v čas miocena. Odtis stopala desne noge je tipično človeški. Kar je glede na starost odtisa senzacionalno odkritje, kajti prejšnje raziskave so naše prednike postavljale v Afriko (z opičjim stopalom).

Vse od odkritja fosilov avstralopitekov v južni in vzhodni Afriki velja prepričanje, da človeška rasa izvira iz Afrike, piše švedski portal Forskning.  Nedavno odkriti fosili, najdeni v isti regiji, kot so ikonični 3,7 milijona let stari odtisi stopal Laetoli iz Tanzanije, ki kažejo človeška stopala in pokončno hojo, so utrdili idejo, da hominidi (zgodnji člani človeške rase) ne le izvirajo iz Afrike, ampak da je tam ostal v »izolaciji« več milijonov let, preden se je razširil v Evropo in Azijo. Odkritje približno 6,05 milijona let starih odtisov človeških stopal s Krete so to teorijo obrnili na glavo in nakazali, da je resničnost bolj zapletena.

Človeška stopala imajo – za razliko od stopal vseh drugih kopenskih živali – zelo izrazito obliko. Gre za kombinacijo dolgega podplata, petih kratkih naprej obrnjenih prstov brez krempljev (s palcem, ki je večji od drugih prstov). Človekovo stopalo je edinstveno. Stopala naših najbližjih ´sorodnikov´, velikih opic, so bolj podobna človeški roki s palcem, ki štrli ob strani. Laetolijeve stopinje, za katere domnevajo, da jih je naredil avstralopitek, so precej podobne tistim sodobnih ljudi, le da je peta ožja in podplat nima pravilnega loka. Nasprotno pa je imel 4,4 milijona let star Ardipithecus ramidus iz Etiopije, najstarejši hominid, znan iz dokaj popolnih fosilov, mrežasta stopala. Raziskovalci, ki so opisali Ardipithecus, so verjeli, da je to neposredni prednik poznejših hominidov,

Odtisi stopal iz Trahilosa na zahodni Kreti so nedvomno podobni človeški obliki. To še posebej velja za prste na nogah. Nožni palec je po obliki, velikosti in položaju podoben našemu. Takoj znotraj nožnega palca je, tako kot pri nas, izrazita konveksna blazinica stopala, česar pri opicah ni. Podplat je sorazmerno krajši od odtisov stopal Laetoli, vendar imajo enako splošno obliko. Skratka, oblika Trahilosovih stopinj nedvoumno kaže, da pripadajo zgodnjemu hominidu. Odtisi pri Trahilosu so ostali na peščeni morski obali, verjetno delti majhne reke, odtisi v Laetoliju so nastali v vulkanskem pepelu.

»Novo odkritje je kontroverzno zaradi starosti in lokacije, kjer so bili najdeni odtisi,« pravi Per Ahlberg, profesor na Oddelku za biologijo organizmov na Univerzi Uppsala in zadnji avtor študije in dodaja: »To novo odkritje izpodbija uveljavljeno pripoved o zgodnji človeški evoluciji in bo verjetno povzročilo veliko razprav. Ali bo znanstvena skupnost, ki se ukvarja s človeškim izvorom, sprejela fosilne odtise kot prepričljiv dokaz, da so bili hominidi na Kreti med miocenom, bomo še videli.«

Znanstveniki se sicer strinjajo, da so pri Trahilosu najdena stopala in da so stara več kot šest milijonov let, toda tisti, ki zagovarjajo tezo o afriškem, evolucijskem izvoru človeške vrste, iščejo vse mogoče izgovore, da bi odkritje s Krete postavili pod vprašaj. »Nekateri odtisi so videti kot dvonožne živali, vendar je veliko drugih odtisov zelo dvoumnih in različnih velikosti. Nekateri med njimi sploh niso podobni odtisom stopal. Gre torej za zelo drzno teorijo na podlagi informacij, ki lahko dajo različne razlage,« pravi Julien Louys, paleontolog z Univerze Griffith. Israel Hershkovitz, antropolog z Univerze v Tel Avivu, špekulira, da so odtise pustile pozne opice. »Vse, kar imamo iz Evrope, je skupina predčloveških opic,« pravi. Najnovejši članek v Nature pod vprašaj postavlja tudi starost odtisov stopal (vendar le na podlagi geoloških kart).

Odtisi iz Trahilosa razdvajajo znanstvenike in za zdaj ostajajo skrivnost. Če bi sprejeli novo teorijo švedske univerze, starodavna stopala (ob sedem milijonov let starih najdenih kosti hominidov, ki so jih našli v Grčiji in Bolgariji) ne postavljajo pod vprašaj samo teorijo o afriškem izvoru človeka, ampak tudi tezo o evolucijskem nastanku človeške vrste. Kar je za večino sekularnih znanstvenikov čista herezija v znanosti. Toda vse bolj se zdi, da bo treba zgodovino človeka napisati na novo, še posebej zato, ker še niso našli »vmesnega člena« med človekom in opico, ki bi nedvomno potrjeval, da se je človek skozi evolucijo razvil iz opice. Prav zato odtisi stopal s Krete, ki so povsem človeški in se niso mogli pojavili ´iz nič´, begajo.

»Bog je ustvaril človeka po svoji podobi, po Božji podobi ga je ustvaril, moškega in žensko je ustvaril.« (1 Mojzes 1:27)

Kavarno Hayek lahko spremljate tudi na YouTube kanalu.

Advertisement