Značke

, , , , , , , , , , , , ,

Irska je država, ki ima eno najbolj ostrih zakonodaj v boju proti tako imenovanem ´sovražnem govoru´. Posebni oddelki policije (take bomo zdaj očitno dobili tudi v Sloveniji) ves čas krožijo po družbenih omrežjih in prežijo na negativne zapise o ilegalnih migrantih, teoriji spolov, LGBT in drugih postmodernističnih vrednotah. A država Svetega Patrika meni, da to ni dovolj in bo naredila še korak dlje.

Človek ima občutek, da se je irska vlada zgledovala po ´najboljših praksah´ tajnih političnih policij za železno zaveso (Stasi, Udba, Securitate, KGB) in komunističnih kazenskih zakonikih, kajti na Irsko prihajajo policijske enote za »nadzor misli«, poroča Breitbart.

Poslanci irskega parlamenta so ostro obsodili vlado, češ da želi uvesti režim »miselnega nadzora«. V skladu s predlaganim zakonom (spodbujanje k nasilju ali sovraštvu in kazniva dejanja iz sovraštva), katerega cilj je boj proti »sovražnem govoru«, osebam, za katere je bilo ugotovljeno, da posedujejo material z vsebino, ki lahko izzove sovraštvo proti zaščitenim posameznikom, grozi do dve leti zapora. To pomeni, da bi lahko zaprli človeka, ki bi imel pri sebi doma knjige, revije ali letake, ki, denimo, nasprotujejo trasspolnosti. Da bi bila zadeva še hujša, mora tisti, pri katerem so našli tako gradivo, dokazati, da ni imel namena distribuirati spornih materialov.

V četrtkovem govoru v parlamentu je vodja opozicijske stranke Aontú, Peadar Tóibín TD, predlog opisal kot poskus vlade, da Irski vsili »miselni nadzor«. Zlasti vodja stranke je močno kritiziral pravosodno ministrico države Helen McEntee, češ da želi cenzurirati ljudi, s katerimi se ne strinja. »Za pluralizem mora biti možno sočasno sobivanje medsebojno nasprotujočih si ideologij,« je dejal: »Citat, pripisan Voltairu, ‘Morda se ne strinjam s tem, kar imate povedati, vendar bom do smrti branil vašo pravico, da to poveste,’ je temeljni kamen strpnosti in pluralizma ter s tem kohezije znotraj liberalne demokracije. Različica tega citata Helen McEntee je ‘Morda se ne strinjam s tem, kar imate povedati, a vas bom dal v zapor, če boste to rekli´.«

Kritiziral je tudi lahkotnost, s katero lahko sodnik izda nalog za preiskavo premoženja posameznika, za katerega obstaja sum, da poseduje »sovražno gradivo«. V skladu s predlogom zakona bo lahko sodnik na ravni okrožnega sodišča izdal nalog za hišno preiskavo osebe, če bo pripadnik državne policijske službe pod prisego trdil, da obstajajo »utemeljeni« razlogi za domnevo, da je na domu sumljive osebe nezakonit in sovražni material.

Medtem ko je manjšina TD izrazila pomisleke, podobne tistim, ki jih je imel Tóibín, je velika večina v irskem parlamentu izrazila podporo zakonu o sovražnem govoru, pri čemer se zdi, da so zlasti nekateri člani vladnih strank naklonjeni temu, da bi lahko zaprli osebo, ki poseduje »sovražni material«.

TUKAJ lahko naročite distopični roman Potovati z Orwellom, ki dogajanje postavlja v letu 2049, toda očitno je čas »nadzora misli« v Evropski uniji (in Sloveniji) že prišel.