Značke

, , , , , , , ,

Kako je biti transspolni nogometaš, se sprašuje spletni portal nizozemske javne radiotelevizije VPRO. Očitno lepo. »To je najboljše darilo, ki sem ga dobila,« je dejal(a) Marjolein Schepers (31), potem ko je Kraljeva nogometna zveza (KNVB) dovolila, da si kot biološki moški lahko deli garderobo z najstnicami.

Schepers, rojeni moški, ki si je neznano kdaj začel domišljati, da je ženska, ima rad nogomet. Po hudih »bojih« je dobil potrdilo, da je ženska in pot v amatersko nogometno kariero mu je bila odprta. Toda tip ni hotel igrati z ženskami, ki so njegovih let (v zgodnjih tridesetih), ampak z najstnicami.

Ker mu tega v domači ekipi v Westerborku pač niso dovolili, so bili do njega bolj sočutni v Lisseju, kjer je začel igrati z mladoletnicami in uporabljati tudi njihovo garderobo za preoblačenje. »To so najlepši dnevi mojega življenja,« je povedal in dodal: »To je najboljše darilo, ki sem ga dobila.«

Scheper je celo igral v nogometnem finalu proti 16-letnim dekletom. Nekatere so se pritožile, a jim je Twitter blokiral račune. Oglasila se je sicer zveza KNVB in tipa suspendirala. Ne zato, ker je moški, ampak ker kot 31-letnik ne bi smel igrati proti igralkam, ki so mlajše od 20 let.

To je Scheper užalostilo in tudi razjezilo. »Stara sem 31 let, a se ne počutim tako. Polna sem hormonov in počutim se kot 15-letna punčka,« je povedal(a) za BPRO. »KNVB se boji, da sem premočna, da bi igrala z in proti mladim dekletom. To ni tako in tega oni ne morejo soditi s stola v Zeistu.«

Kakopak. Če si človek lahko domišlja, da je ženska, si lahko domišlja tudi, koliko je star. In to morajo drugi upoštevati. In pika. »Pridite me pogledati. Videli boste, da najsrečnejše dekle na svetu igra lepo igro nogometa s svojo ekipo,« je še dejal ali dejala Scheper(jeva).