Značke

, , , , , , , , , ,

Po skupini znanstvenikov in strokovnjakov, ki se je s posebno deklaracijo uprla noriji o »podnebnih izrednih razmerah«, se vse več uglednih posameznikov upa javno oporekati progresivni teoriji o več spolih. »To je norost,« pravi Nobelova lavreatka Christiane Nüsslein-Volhard.

80-letna nemška biologinja, akademkinja in nobelovka Christiane Nüsslein-Volhard se je v intervjuju za feministično revijo Emma zelo razjezila na nemškega ´queer´ komisarja Svena Lehmanna, ki trdi, da je prepričanje o samo dveh spolih neznanstveno in da je resnica, da je spolov veliko več.

»Njegova trditev je neznanstvena. Gospod Lehmann je zamudil osnovni tečaj biologije. Vsi sesalci imajo dva spola in človek je sesalec,« je komentirala Nüsslein-Volhardova.

Ugledna znanstvenica se je odzvala na predlog nemške vlade, ki bo starejšim od 14 let omogočila spremembo spola brez zdravniške odobritve. »To je norost,« pravi: »So ljudje, ki si želijo spremeniti spol, ampak ne glede na vse človek ostaja XY ali XX.

»Interseksualnost povzroča zelo redka odstopanja, na primer v kromosomski garnituri. Ampak tudi interspolni ljudje imajo značilnosti obeh spolov, niso tretji spol. V vsakem primeru kažejo značilnosti enega od dveh spolov.«

Kljub temu kritike Nobelove lavreatke verjetno ne bodo spremenile stališča nemške vlade, ki se zdi neomajna, da bodo otroci, stari 14 let, lahko spremenili svoj spol brez zdravniškega posveta.