Značke

, , , , , , , , , , , ,

V nedeljo, 11. avgusta, so uslužbenci oddelka kanadske vlade za okolje in podnebne spremembe (ECCC) brez dovoljenja lastnika stopili na zasebno zemljišče blizu mesta Pense v provinci Saskatchewan. Domnevno so jemali vzorce zemlje, da bi preverili vsebnost dušika na kmetijskem zemljišču. Protestirali so kmetje in vlada province ter od vlade Justina Trudeauja zahtevali pojasnila. Še preden je to prišlo, so začeli pridelovalci hrane na družbenih omrežjih objavljati fotografije prave invazije zveznih uslužbencev na zasebna kmetijska zemljišča, kako jemljejo vzorce vode in zemlje. Nekateri so jih uspeli pregnati, drugi ne.

Trudeaujeva vlada, ki je povsem na tiho sprejela zakon o nekakšni »podnebni policiji« (ko je imela še večino), je agentom (ali uslužbencem) ECCC dala neverjetna pooblastila, da lahko kamorkoli vstopijo brez naloga in preverijo skladnost z zakonom o podnebju (lahko fotografirajo, zaplenijo računalnike, prepove dostop do zemljišča), katerega namen je denimo zmanjšanje uporabe gnojil na kanadskih kmetijah za 30 odstotkov. »Če izpustiš preveč ogljika ali uporabiš preveč gnojil, se lahko znajdeš na seznamu podnebnih komunistov,«  je zapisal novinar Keean Bexte (The Counter Signal).

Afera, ko kanadski vladni uslužbenci nepooblaščeno vstopajo na zasebno posest, je razkrila še nekaj bolj zloveščega. Kanadska vlada za potrebe agentov ECCC v Winnipegu gradi nov objekt. Poleg klasičnih pisarn bodo v objektu (pozor!) skladišče strelnega orožja, biološki laboratorij, prostori za zaslišanje, »nadzorovane tihe sobe« (za mučenje?), sobe za hrambo dokazov in posebni prostori za obveščevalce.

Spodaj je del načrtov za stavbo ECCC v Winnipegu.

(Slika: The Counter Signal)

Vlada namerava v ta namen zaposliti bataljon agentov, obveščevalcev in drugih uradnikov,  ki jim uradno pravijo znanstveniki in strokovnjaki. Neodvisna javnost v Kanadi opozarja, da obstaja povsem utemeljen razlog za sum, da je lokacija za ECCC namenjena kot ukrep, če pride do upora in protestov kmetov, kot jih lahko gledamo na Nizozemskem.

Opomba: O »podnebni policiji« prihodnosti sem pisal v svojem distopičnem romanu Potovati z Orwellom (v sedmi zgodbi). Žal sem se krepko uštel: sedem zgodb, ki sem jih postavil v letu 2049, se očitno dogajajo že danes. Knjigo lahko naročite TUKAJ.