Značke

, , , , , , , ,

Pod geslom »Ne šteje število strokovnjakov, ampak kakovost argumentov« je 1.100 znanstvenikov in strokovnjakov z vsega sveta (z Nobelovim lavreatom za fiziko Ivarjem Giaeverjem na čelu) podpisalo deklaracijo z naslovom Ni podnebnih izrednih razmer.

Skupina znanstvenikov, ki se združuje v neodvisno organizacijo Global Climate Intelligence Group (Clintel Group), meni, da se podnebje spreminja že tri milijarde let (od kar imamo na planetu ozračje). Nanj ima vpliv tudi človek, vendar ne v taki meri, kot to trdijo privrženci nove podnebne religije.

Segrevanje, ki ga povzročajo naravni in antropogeni dejavniki  Geološki zapisi kažejo, da se je podnebje na Zemlji od obstoja planeta spreminjalo – bila so hladna in topla obdobja. Mala ledena doba se je končala šele leta 1850, zato ni presenetljivo, da smo zdaj v obdobju segrevanja.

Segrevanje je veliko počasnejše od napovedanega

Svet se je segrel bistveno manj, kot je napovedal IPCC na podlagi modeliranih antropogenih vplivov. Vrzel med realnim in modeliranim svetom nam kaže, da smo daleč od razumevanja podnebnih sprememb.

Podnebna politika temelji na nepopolnih modelih

Podnebni modeli imajo veliko pomanjkljivosti in niso niti približno verjetni; služijo kot orodja globalne politike. Povečujejo učinek toplogrednih plinov, kot je CO2. Zanemarjajo dejstvo, da je obogatitev ozračja s CO2 koristna.

CO2 je rastlinska hrana, je osnova vsega življenja na zemlji

CO2 ni osnaževalec, je bistvenega pomena za vse življenje na zemlji. Fotosinteza je blagoslov. Več CO2 je dobro za naravo, saj naredi zemljo bolj zeleno: dodatni CO2 v zraku je spodbudil rast svetovne rastlinske biomase. Dobro je tudi za kmetijstvo, saj povečuje donos pridelkov po vsem svetu.

Globalno segrevanje ni povzročilo več naravnih nesreč

Ni statističnih dokazov, da se globalno segrevanje povečuje ali da so orkani, poplave, suše in podobne naravne nesreče pogostejše. Vendar pa obstajajo številni dokazi, da so ukrepi za ublažitev škodljivi in dragi.

Podnebna politika mora upoštevati znanstveno in gospodarsko realnost

Podnebnih izrednih razmer ni. Zato ni razloga za paniko in preplah. Odločno nasprotujemo škodljivi in ​​nerealni politiki brezogljične družbe. Ko se bodo pojavili boljši pristopi, in zagotovo se bodo, bomo imeli dovolj časa za razmislek in ponovno prilagajanje. Cilj globalne politike bi moral biti »blaginja za vse« z zagotavljanjem zanesljive in cenovno dostopne energije v vsakem trenutku. V uspešni družbi so moški in ženske dobro izobraženi, rodnost je nizka, ljudje pa skrbijo za svoje okolje.

Manifest s podpisi vseh znanstvenikov in strokovnjakov si lahko ogledate TUKAJ.