Značke

, , , ,

Ko že misliš, da te levičarska logika ne more več presenetiti, doživiš ognjemet absurda. Mediji so poročali (in se zgražali), da bo Slovenija dobila manj evropskih sredstev za okrevanje, Robert Golob je odgovornost pripisal Janševi vladi. Na prvo žogo je jeza upravičena, dokler se ne razkrije razlog: ker je bila Slovenija med pandemijo kitajskega virusa gospodarsko uspešna (lani je imela 8,1-odstotno gospodarsko rast), bo dobila manj sredstev. (Izračun sredstev je temeljil na številu prebivalcev, BDP na prebivalca in razmerje do povprečja EU ter na povprečni stopnji brezposelnosti v obdobju 2015–2019. Upoštevan je bil tudi realni padec BDP v prvem letu kitajskega virusa in skupni realni padec gospodarske dejavnosti v zadnjih dveh letih.)

Vsak zdravorazumski človek, ki se vsaj malo spozna na ekonomijo, bi to označil za odlično novico. Ampak ne levičarji. Po njihovih izjavah in komentarjih sodeč, bi si očitno želeli, da je ravno obratno: da bi Slovenija imela padec gospodarske rasti (posledično večjo brezposelnost) in bi dobila več bruseljskega denarja, ki sploh ni ´tuj´, ker gre v bistvu za denar davkoplačevalcev držav EU (na tem mestu pustimo ob strani ´nepomembno podrobnost´, da zadnja leta ECB tiska denar brez kritja).

Zadeva bi bila smešna, komentarji o krivdi prejšnje desnosredinske vlade pa najmanj nespodobni, če ne bi šlo za levičarsko definicijo koncepta slovenskega razvoja in prihodnosti. Kam bo to pripeljalo, je težko reči, kaj dobrega zagotovo ne bo. Namesto, da bi bili zaradi krepitve gospodarstva zadovoljni, ker bo to prineslo v državno blagajno več denarja, se repenčijo, ker bodo zaradi uspešnosti dobili manj subvencij. Skoraj neverjetno je, da jim pritegnejo tudi državljani. Njihovi komentarji gredo v smer, da Slovenija z napredovanjem v skupino razvitih držav postaja neto plačnica in izgublja ugodnosti. Oni to povsem resno. Raje so nerazviti in prejemajo subvencijske novce, kot da bi bili bolj razviti in s tem bolj suvereni. To je logika vseživljenskih socialnih počitnic: boljše je, da ne delam nič, dobim socialno pomoč in še kaj preprodajam, kot da bi delal in plačeval davke.

Se spomnite družine Trotter iz angleške nanizanke Samo bedaki in konji? Preživetje s socialno podporo, dvigovanje standarda s preprodajo in »švercom« ter 50 kvadratnih metrov veliko socialno stanovanje v ogromnem bloku. Nekako tako je bilo v samoupravnem socializmu, kjer so bili vsi ´zaposleni´, vsi so imeli ´spodobne plače´, vsi so si lahko privoščili počitnice, čeprav je večina (z izjemo partijske elite) živela življenje Del Boya in Rodneya iz omenjene nanizanke. Očitno je tako razmišljanje ostalo do dandanašnjih dni.

Ne družina Trotter, ne ljudje v socializmu niso spadali v srednji razred, še v delavski razred ne. Vsi so bili socialni primeri. In Golobovi želijo, da bi bila Slovenija socialni primer EU.