Značke

, , , ,

Naše poslanstvo je rešiti življenja največjega možnega števila živali, zlasti tistih, ki veljajo za domače živali, jim ponuditi dostojno življenje in jih osvoboditi suženjstva,« je zapisano na spletni strani organizacije Almas Veganas (veganske duše) iz Katalonije.

To je tista organizacija, ki je tri leta nazaj pred kamerami razbijala jajca, saj ne pripadajo ljudem, ampak kokošim. Lepo. Vsakemu, kar je njegovo. Petelin s tem, kakopak, nima nič. Pravzaprav ima, ampak nima pravice do besede. Veganske aktivistke mu preprečujejo dostop do kokoši. Ne, ne boš, pohotnež!

Najbrž se sprašujete, od kod potem jajca. No, občasno dovolijo kokošim in petelinom, da se družijo. In petelin lahko zajaha kokoš samo, če mu kokoš dovoli. »Kokoši ne želijo biti zajahane in vedno poskusijo pobegniti. Včasih jih petelin poškoduje s svojimi kremplji,« pravi skupina žensk, ki sebe opisujejo kot transfeministke, libetarjanke in anti-specistke (verjamejo, da so fizične in biološke razlike med živalskimi vrstami nepomembne). Kokoši ne smejo biti posiljene, pravijo, dokler ni soglasja, ni ´jahanja´.

Ljudi, ki uživajo živalsko meso ali, recimo, kokošja jajca, prezirajo. »Uživanje živali je fašistično,« so prepričane: »Ali ste vegan ali pomagate financirati suženjsko živali.«

Ko se je skupina pojavila v več španskih televizijskih oddajah, vključno s priljubljeno pogovorno oddajo ‘Todo Es Una Mentira’ (‘Vse je laž’), je bila deležna posmeha, ljudje niso vedeli, ali je vse skupaj zaigrano ali je vse res. ´Veganske duše´ pravijo, da jim je vseeno, če jih zasmehujejo. To je samo dokaz, koliko ljudi je še vedno pod vplivom kapitalističnega in patriarhalnega sistema, ki vsak dan ubija milijone človeških in nečloveških življenj. Ampak one so se ločile od ´normaliziranega nasilja´. So osvobojene, čeprav so malo nedosledne. Zavzemajo se za svet brez mej in pregrad (na svojem logotipu imajo dekle, ki reže žice), svoje posestvo pa imajo ograjeno.

So proti kapitalističnemu izkoriščanju in kopičenju dobička, svoje majice prodajajo po 30 evrov, antifašistično platneno torbo lahko dobite za 12 evrov. Napisi so zelo izvirni: ´Mleko skriva trpljenje in smrt´, ´Požar v klavnicah´, ´J**i svojo tradicijo´, ´Ubiti, ubiti´, ´Jajca so mučenje´, ´Naj nas bes osvobodi´ in podobno.