Značke

, , , , , , ,

V torek, 14. junija, je spletna stran Human Rights Watch, mednarodna nevladna organizacija, ki spremlja kršenje človekovih pravic po svetu, objavila članek, ki Gazo opredeljuje kot »izraelski zapor na prostem«. Bila je to še ena v nizu obtožb na račun Izraelcev, ki grenijo življenje Palestincem, jih napadajo, izseljujejo in rušijo njihova naselja. O tem, kar se je zgodilo pet dni prej na severu Gaze, pa nič.

Progresivno usmerjena mednarodna skupnost in mediji (pri nas izstopa RTV Slovenija in Boris Vasev) so dobesedno obsedeni z Izraelom, poročajo o vsakem najmanjšem incidentu, kjer so žrtve Palestinci, napadalci pa Izraelci. Če je zadeva obrnjena, vedno hitijo pojasnjevati, da so bili Palestinci izzvani. Islamistične teroristične skupine Hamas, ki je vpletena v skoraj vse spopade, po pravilu ne omenjajo, razen če je treba poudariti, da se Hamasovci borijo za osvoboditev celotne Palestine. Ampak za njih je Hamas »odporniško gibanje«.

No, vodje te »humanitarne in dobrodelne organizacije« Hamas so si očitno zaželeli nekaj zemlje zase. Ne, niso šli v Izrael; tja si ne upajo, ker bi mimogrede ostali brez glave. Napadli so Palestince. V četrtek, 9. junija, je več 100 pripadnikov Hamasa vdrlo v beduinsko vas Umm al-Nasr na severu Gaze, poroča palestinski Amad. Uničili so več hiš, Hasam je prebivalce želel izseliti, češ da je vas nezakonito zgrajena. Kar je čudno, saj vas tam stoji že 80 let, ko Hamasa še nikjer ni bilo.

Prebivalci vasi so se uprli in branili z metanjem kamenja. Hamas je začel na Palestince streljati. Rezultat: 85 aretiranih vaščanov, 25 ranjenih (od tega osem s strelnim orožjem) domačinov in en pripadnik Hamasa. Hamas trdi, da je vas na državni zemlji, država pa je – Hamas.

O nasilju Hamasa nad prebivalci Gaze (ni bilo prvič) so poročali palestinski mediji, protestirala je Palestinska neodvisna komisija za človekove pravice (ICHR), globalni medijski mainstream pa je molčal. Politično nekorektno je namreč poročati iz Palestine, če v zgodbi ne nastopa noben Izraelec.