Značke

, , , , , , , ,

Danes je o liberalcih (levičarjih) ena najbolj v nebo vpijajočih napačnih predstav, da poosebljajo strpnost. Nič ne bi moglo biti bolj oddaljeno od realnosti.

V Sloveniji samo namig na družbenih omrežjih, med prijatelji ali celo med sorodniki in ožjimi družinskimi člani, da je Janez Janša kot predsednik vlade vendarle naredil veliko dobrega, spodbudi peno na ustih sogovornikov. In to pri ljudeh, ki pridigajo o strpnosti. Ja, kakopak, strpni so, razen – ko gre za desnico, SDS in Janeza Janšo.

Danes levičarji poosebljajo nestrpnost. Strpni niso do nikogar, razen do sebe. Tudi če nekdo, ki ima ideološko enake poglede, v določenem trenutku »zaide s poti«, z njim niso več usmiljeni.  Oni ti povedo, kaj reči in kako živeti. Če tega ne upoštevaš, te kaznujejo. Oni poosebljajo bigotizem: predavajo o strpnosti do različnih oseb in skupin, a so hkrati nestrpni so prepričanj drugih ljudi.

Enciklopedije strpnost običajno opredeljujejo kot »zmožnost ali pripravljenost, da se nekaj tolerira ali sprejema, zlasti pri mnenjih ali vedenjih, s katerimi se nujno ne strinjamo«. Ta (ne)strpnost, ki je pogosto tudi preizkusni kamen pravega prijateljstva, se najbolj pokaže pri stališčih, ki so različno ideološko ali politično opredeljena.

Raziskava, ki jo je izvedel Survey Center on American Life pri American Enterprise Institute (AEI) je pokazala, da levičarji (demokrati) dvakrat pogosteje razdrejo prijateljstvo zaradi političnega nestrinjanja (20 %  proti 10 %) kot desničarji (republikanci). Liberalci tudi »veliko bolj kot konservativci pravijo, da zaradi političnih razlik z nekom niso več prijatelji« (28 % proti 10 %). Vendar »nobena skupina nima več možnosti, da bo prekinila prijateljstvo zaradi političnih razlik, kot so to liberalne ženske, ki jih prepoznamo kot feministke – 33 odstotkov jih je odgovorilo, da so prekinile prijateljstvo zaradi različnih političnih stališč. (Na Švedskem so šle feministke v skrajnost. Dosegli so, da so na grbu elitne vojaške Nordijske bojne skupine (NGB) levu odstranili penis.)

Raziskava, ki je sicer stara leto dni, je še pokazala, da je 55 odstotkov anketirancev povedalo,  da se s prijatelji zelo redko pogovarjajo o politiki ali vladi. Strah jih je namreč, da bi izgubili prijatelje ali celo službo, če bi se o politiki pogovarjali s sodelavci na delovnem mestu.