Značke

, , , , , , ,

Bilo je nekaj mesecev nazaj, ko so na rojstnodnevni zabavi v Studio Cityju žvenketali kristalni kozarci za šampanjec in se je veselilo z denarjem, ki ni namenjen zasebnemu veseljačenju. »To je bila morda napaka,« pravijo vpleteni.

In da ne bo kdo mislil, da gre za lažno novico. Govora je, kakopak, o zelo dragi in pretežno belski soseski Studio City v Kaliforniji (za tiste, ki ste pomešali: slovenski Studio City ni edini na svetu in takoj pomisliti nanj bi bilo najmanj domišljavo), kjer so vodilni gibanja Black Lives Matter (BLM) za šest milijonov ameriških dolarjev kupili pravo malo graščino. In seveda, kot se za borce za pravičnost in proti sistemskemu rasizmu spodobi, uživali. Običajno na območjih in dragih lokacijah, ki jih poseljujejo belci. Tisti, ki so krivi za vse tegobe črnskega prebivalstva.

Zadnje tedne prihajajo na dan podrobnosti, ki so nekaterim nižje rangiranim članom BLM dvignile pritisk. Patrisse Cullors, soustanoviteljica BLM in vodja Fundacije BLM Global Network Foundation (BLMGNF), je odstopila že lani, ko so oblasti začele preiskovati njen nepremičninski imperij in ni bila oddana davčna prijava že od leta 2017. Nakup 6.500 kvadratnih metrov velike nepremičnine s šestimi spalnicami v Studio Cityju je bil razkrit šele nedavno, saj se je skrival za slamnatim lastnikom. Fundacija BLM je sicer samo leta 2020 prejela 90 milijonov dolarjev (83,9 milijona evrov) donacij in takrat se je začelo tudi razkošno življenje vodilnih.

Cullorsova se je seveda takoj postavila v vlogo žrtve, podprl jo je tudi medijski mainstream. Davčni obrazec je poimenovala za »orožje proti temnopoltim ženskam«, čeprav šestmestni čeki za različne storitve družinskim članom in prijateljem zadevo postavljajo v povsem drugo luč.

Večina niti ne ve, da je Cullorsova svojo kampanjo samoobogatenja začela že leta 2016. Medtem ko so zavzeti privrženci njenega gibanja metali molotovke na policijo, se je odpravila na nakupovanje nepremičnin in si privoščila štiri zasebna stanovanja – vse skupaj za 3,2 milijona dolarjev (2,9 milijona evrov). Med tem, ko je nakupovala, je najela zasebno letalo (za 73.523 dolarjev ali 68.572 evrov); kdo bi se obremenjeval s prvim razredom, ko pa lahko na zasebnem letalu dobro pretegneš noge, mar ne?

Ampak zdaj jo čudi, da so ji hrbet obrnili tudi njeni temnopolti podporniki, ki želijo izvedeti, kako je bil porabljen denar donatorjev.

No, ta je šel Paulu Cullorsu, Patrisseinemu bratu, ki je prejel ček za 0,84 milijona dolarjev »za varnost«; Damonu Turnerju, ki ima s Cullorsovo otroka, so prek njegovega podjetja plačali 0,97 milijona dolarjev za »kreativne storitve«; Janaya Khan, žena Cullorsove (ja, biseksualka je) in mednarodna aktivistka mreže BLM, je svojo dejavnost opravljala v kanadskem dvorcu, ki je vreden 6,3 milijone dolarjev (5,9 milijona evrov).

Zdaj Cullors in njeni privrženci trdijo, da jih je »desni medijski stroj« hotel oblatiti, ker so »kupili nekaj prekletih hiš«.  

Kalifornijsko ministrstvo za pravosodje je sicer pred dnevi BLM obtožilo, da ni predložila letnih poročil. BLM je zdaj v postopku.