V trenutku, ko so se »Oni« odločili, da v stilu Zorana Jankovića in veliko pomočjo medijskega mainstreama na volitvah konkurira Janezu Janše za mesto predsednika vlade, Robert Golob razburja slovensko javnost. Najnovejša je »zmeda«, ki jo je povzročil z računom v banki v zakotnem romunskem mestu. »Zmeda« zato, ker je s svojimi odgovori odprl dodatna vprašanja. A gremo lepo po vrsti.

Fizična oseba in podjetja, ki so rezidenti Slovenije, morajo račune, ki jih imajo v tujini ali so jih tam odprli, prijaviti Finančni upravi RS v osmih dneh od odprtja. Torej jih morajo sami prijaviti, čeprav od leta 2017 FURS od bank in finančnih ustanov iz držav OECD redno prejema podatke o odprtih računih slovenskih državljanov v tujini. Po podatkih časnika Finance ima v tujini odprt račun vsak 20. Slovenec.

Mediji so pred dnevi pisali, da ima Robert Golob v tujini odprt račun, ki ga ni prijavil. Svojo »resnico« je nekdanji predsednik uprave GEN-I povedal za časnik Delo. Takole je pojasnil.

O obstoju računa, prvič: »Nimam nobenega računa, ne v Švici, ne nikjer drugje v tujini, ne jaz in nihče iz moje družine. Nimamo in nikoli nismo imeli. Imam tudi potrdilo Finančne uprave republike Slovenije (Furs), da je tako.«

O obstoju račun, drugič: »Je pa res, da sem, ko sem šel po potrdilo o tem, ugotovil, da je nekdo zlorabil mojo identiteto in v nekem zakotnem mestu v Romuniji odprl bančni račun na moje ime, to je storil leta 2018. Isti trenutek, ko so moji odvetniki potrkali na vrata te banke, je – še preden je dala termin za srečanje z njimi – ta račun banka že sama zaprla. Očitno je pri tej zgodbi sodelovala. Nikoli torej nisem imel nobenega računa v tujini. Pika!«

Na kratko o obstoju računa prvič in drugič: Golob je imel račun v tujini, vendar ga v resnici ni imel, ker je nekdo zlorabil njegovo identiteto v neki zakotni romunski banki. To niso dejstva, to so besede Roberta Goloba. Te besede bodo dejstva postale v trenutku, ko bodo novinarji preverili njegove besede (kar bo zelo težko). Do takrat pa si oglejmo, kaj je v resnici priznal in rekel. Videli boste, da Golob bodisi laže (ali manipulira s polresnicami) bodisi je opravilno nesposobna oseba. Če drži prvo, nima kaj iskati na položaju predsednika vlade, če drži drugo, se Slovenije Bog usmili in so Slovenci res neumni, če ga bodo volili.

O banki v zakotnem romunskem mestu

Ker je Golob vendarle pretendent za mandatarja, bi bilo za vse dobro (čeprav tega ni dolžan), da bi povedal za katero banko gre in katero je to zakotno romunsko mesto.

V Romuniji sicer posluje 34 bank (12 domačih in 22 v tuji lasti), največja je Banka Transilvania (18,68-odstotni tržni delež). V katerem »zakotnem mestu« in kateri banki je Golobu nekdo ukradel identiteto, je težko določiti, saj imajo banke več kot 3.000 podružnic. GEN-I je sicer leta 2009 v Romuniji odprl hčerinsko podjetje.

O kraji identitete

Tat identitete je bil očitno neumen.

Golob trdi, da je nekdo leta 2018 na njegovo ime (kraja identitete) v zakotnem romunskem mestu odprl transakcijski račun. Tat identitete je bil očitno zelo neumen, kajti takrat si je FURS s tujino že izmenjeval podatke o računih. FURS prejema podatke iz 115 držav, med njimi tudi iz Romunije.

Sicer pa, če na FURS sam ne prijaviš računa v tujini, in to v državi, ki nima sporazuma o izmenjavi podatkov, FURS ne more izvedeti, ali imaš račun v tujini ali ne. Obstaja sicer možnost, da je račun na FURS prijavil “tat identitete”, kar pa je manj verjetno, kot bi stavili, da boste zadeli na loteriji.

Dokler se zadeva ne razčisti, je najbolj verjetno, da je Golob imel račun v tujini, da ga ni prijavil (tudi po izmenjavi podatkov ni nujno, da FURS odkrije neprijavljenega imetnika računa v tujini) in da ga je na to opozoril šele FURS. In potem je nastala zgodba o kraji identitete, ki je kaznivo dejanje in bi morala romunska banka o tem poročati.

O Golobovih odvetnikih

Golob govori o »njegovih odvetnikih«. Zanimivo bi bilo videti, ali so njegovi odvetniki hkrati tudi odvetniki GEN-I. Če to drži, bi se o tem morala izreči vsaj Komisija za preprečevanje korupcije, ali morebiti ne gre za konflikt interesov.

Spomnimo se, kakšen vik in krit sta zagnala KPK in medijski mainstream v povezavi med Janezom Janšo in Francijem Matozom. Bilo bi prav, da se vse obravnava enako, ker so pred zakonom (regulativo) vsi enaki.

O potrdilu FURS

Golob pravi, da je pridobil tudi potrdilo Finančne uprave RS, da v tujini nima nobenega bančnega računa. Ali laže (zavaja) Golob ali je nekdo na FURS zlorabil pooblastila. Takega potrdila, da v tujini nima nobenega računa, FURS ne more dati. FURS eventualno lahko izda samo potrdilo, da pri izmenjavi podatkov z drugimi državami niso zasledili, da bi Robert Golob imel račun v tujini. In to se nanaša na samo 115 držav, kar je manj kot polovica držav na svetu (in večinoma brez davčnih oaz).

Poleg tega v takem potrdilu ne bi bili zajeti: varčevalni računi, hranilne knjižice, račun za odplačevanje kredita, trgovalni račun, predplačniške kartice, računi, ki so že zaprti in tako naprej.

In o Golobovem informativnem izračunu dohodnine

Golobu naklonjeni mediji so poročali, da je razkril informativni izračun dohodnine za leto 2020. Pustimo ob strani, da bi ga lahko pokazal že za leto 2021 (ker ga je najbrž že prejel), vprašajmo se, ali informativni izračun v resnici razkriva vse prihodke. Odgovor je – ne. Vsaj dveh ne.

Prvič, če sam ne prijaviš prihodkov iz tujine, tega v informativnem izračunu ni. Prihodek iz tujine je treba prijaviti v 15. dneh po prejemu ali (če pozabiš) ob koncu leta kot ugovor na informativni izračun.

Drugič, v informativnem izračunu niso zajete denimo dividende od tvojega podjetja ali podjetja, kjer imaš delež in izplačuje dividende. Davek se plača ob prejemu dividend, zato dividende niso vključene v dohodninsko napoved, prejemnik dividend pa v tem primeru nima nobenih obveznosti. Dividende, prejete iz tujine, velja enako kot pri prihodkih iz tujine – zavezanec jih mora sam prijaviti na FURS.

To je samo nekaj vprašanj, ki so se pojavila ob Golobovem pojasnjevanju »računa« v tujini. Dokler ne bo jasnih in nedvoumnih odgovorov, bo veljalo, da je račun v nekem zakotnem romunskem mestu odprl Roberto Golobescu.