Značke

V sodobni zgodovini Slovenije elite vzporednega mehanizma najbrž še nikoli niso bile tako na koncu z živci, a hkrati še nikoli tako brezobzirne in samozavestne. Sintagma ´nevarnost demokraciji´, s katero opletajo in s prstom kažejo na desnosredinsko vlado, je medijsko programiranje javnega mnenja. Ne mine dan, ko se ne bi spotaknili ob desnico (še posebej ob predsednika vlade) in drugače misleče pavšalno označili za fašiste.

Janez Janša pogosto nastavlja ogledalo medijem, izreka dokaj ostro kritiko. Povsem legitimno in upravičeno. Opozarja na manipulacije, hinavščino, laži in sprevračanje dejstev. Kaj bi si vi mislili o mediju, ki s številkami manipulira tako, da so plače desnih politikov videti večje kot plače levih? To je storila nacionalna televizija. Ne prvič. In ko jih kdo na to javno opozori, sta ogroženi svoboda medijev in demokracija, za zapravljanje črnila za manipulativne in lažnive zgodbe si nato med seboj delijo novinarske nagrade.

Janševa kritika medijev ni bila nikoli, nikdar in nikomur grožnja. Uredniki, novinarji, medijski strokovnjaki, samooklicana civilna družba in  njihovi politični sostorilci se le bojijo, da ne bi izgubili prigrabljenega monopola, ki po orwellovsko budno spremlja, kaj in na kakšen način gre lahko v javnost ter česa javnost ne sme slišati. In ko se kdo ob to spotakne, je cel hudič. Sproži se cela mašinerija, ki kriči, kako je ogrožena svoboda medijev. A to postane grožnja le takrat, ko so kritizirane manipulativne novice in lažnive zgodbe, ki povzdigujejo levičarsko ideologijo in glorificirajo njihove apologote.

Mediji niso edini. Lovke politične koruptivnosti segajo v vrhove pravosodnega sistema, predvsem v tisti del, ki naj bi bil povsem neodvisen in nepristranski – sodna veja oblasti. Ničkolikokrat se je aktivno vmešala v predvolilni boj. Tudi tokrat ni drugače. Brez rdečice sramu je Upravno sodišče vehementno razglasilo Gibanje svoboda za parlamentarno stranko. To je zahrbtna zloraba prava za boj proti desnosredinskim strankam, saj sta bila Golobova poslanca izvoljena v parlament kot predstavnika točno določene politične stranke (ki ni imela ničesar skupnega s stranko elektro oligarha), ne po njunih imenih. Tudi če bo ta nova sodna zvijača na kasnejših instancah razveljavljena, škode za nazaj ne bo mogoče več popraviti. Kot jo ni bilo v zadevi Patria. To globoka država ve, zato gredo njeni vojščaki prek vseh meja zdravega razuma.

Soočamo se z realnostjo, ki v demokratičnih državah nima kaj iskati – sodišča so izkoriščana za spopade, v katere ne sodijo. Pokvarjenost tega sistema je že zdavnaj prestopila točko, ki je nikoli ne bi smela. Lahko le z nemočjo opazujemo, kako sodišča (posredno) določenim političnim opcijam prinašajo zmago, ki jim jo volitve podrekajo. Zadeva z Upravnim sodiščem je vrhunec norosti, tako da se človek vpraša, zakaj sploh imamo volitve, ko pa lahko kar sodišče z Maslešo na čelu odloči zmagovalca. Je imel to v mislih Milan Kučan, ko je rekel, da bodo te volitve najbrž »zadnja bitka moje generacije«? Pomislite, kdo je predstavljal njegovo generacijo; ljudje, ki so klali, pobijali, preganjali drugače misleče, povzdigovali enopartijski sitem in s tajno politično policijo skrbeli za ugodne »novega razreda«.

Slovenija ječi pod prekletstvom preteklosti. Tiste preteklosti, ki nikoli ni bila do konca razkrita. Prikriti jo skušajo tisti ljudje, ki imajo danes polna usta človekovih pravic in aktivno sodelujejo z mehanizmom, ki se je iz komunistične države prenesel v samostojno Slovenijo. Tudi sodstvo in mediji, ki so brez prepotrebne katarze prešli iz totalitarnega v demokratičen sistem. To je bila subverzija, ki jo danes občutimo. Zato potrebujemo korenito reformo in nov mandat desne sredine.

Očitno je, da je vzporedni mehanizem, kjer na njenem čelu prepoznamo nekdanjega šefa komunistične partije, pesek v kolesju pravne države, ki bi morala delovati pošteno in nepristransko ne glede na izid volitev. Pravna država ni stvar ideologije, pravna država je ali je ni. Strašljiva misel je, da bo le ogorčen in odločen državljan opravil z vzporednim sistemom, kar bo na koncu prineslo pravno državo. Še bolj strašljivo je, da tega ne bo.

Tekst je bil najprej objavljen v reviji Demokracija (14. april 2022).