Značke

, , , , , , , , ,

Mediji so poročali, da skoraj polovica Avstralcev podpira prepoved priseljevanje muslimanov. 45 odstotkov vprašanih se je strinjalo, da bi muslimanom morali prepovedati priseljevanje v Avstralijo. Prebivalci pete celine namreč cenijo svobodo in vedo, da islam prinaša totalitarno ideologijo.

To so dokazali tudi pred petimi leti, ko je tamkajšnji Inštitut za javne zadeve naročil raziskavo, kaj je za Avstralce pomembnejše: ali svoboda govora kot absolutna človekova pravica ali svoboda govora, ki je omejena s tem, da nek posameznik ali skupina posameznikov niso užaljeni. Ker so Avstralci visoko na lestvici tako osebne kot ekonomske svobode, kar se kaže tudi s tem, da spadajo med najbolj razvita gospodarstva in uživajo visoko raven blaginje, odgovor ni bil presenetljiv.

Vprašanje ankete se je glasilo: Katera od ponujenih možnosti je po vašem mnenju bolj pomembna: da vlada zaščiti pravico svobode govora ali da vlada zaščiti ljudi pred tem, da jih kdo lahko užali? Kar 82 odstotkov Avstralcev je odgovorilo, da se jim zdi bolj pomembna svoboda govora kot absolutna človekova pravica. In da je to pomembnejše od užaljenosti posameznika ali skupine. Raziskavo so opravili medtem, ko je na sodišču potekal proces, v katerem je aboridžinska aktivistka in zdraharka Pat Eatock tožila pisca Andrewa Bolta zaradi rasizma.

John Roskam, izvršni direktor Inštituta za javne zadeve, je dejal, da je svoboda govora je temelj avstralskega demokracije. In da zakon, ki je poslal Bolta pred sodni senat, ne odraža dejanskega odnosa avstralske skupnosti do svobode govora. »Sojenje je še en dokaz, da je svoboda govora v Avstraliji ogrožena,« je še menil Roskam.