Značke

, , , , ,

Levičarji se zavzemajo za prerazporeditev. To pomeni, da bi se svetovno bogastvo (ali bogastvo neke nacionalne države) bolj enakomerno porazdelilo med vse prebivalstvo, s tem pa bi se zmanjšala neenakost. Gre za logiko, ki temelji na socialni pravičnosti, ki se prakticira prek progresivne obdavčitve in z raznimi socialnimi programi.

Da bi to miselnost prenesli na vse ravni družbe in na vsa področja, je pred leti skupina ameriških levičarskih univerzitetnih aktivistov začela nadvse hvalevredno akcijo, po kateri bi redistribuirali tudi ocene. To pomeni, da bi bili študenti, ki imajo na univerzi nadpovprečne rezultate, solidarni s tistimi, ki jih nimajo. Bolj uspešnim (desetim odstotkom najboljših) bi se od njihovega povprečja vzelo določeno število točk, ki bi jih prenesli manj uspešnim, da bi lahko opravili potrebne izpite. Kakopak, gre vendarle za ustanove, ki mlade vzgajajo v solidarnosti ter v boju proti neenakosti in družbenim krivicam.

No, izkazalo se je, da ideja ni padla na plodna tla, študenti zanjo niso bili dojemljivi. Kratek video o tem poskusu si lahko ogledate tukaj.