Značke

, , , , , , , ,

Evropski levičarji, progresivci vseh vrst, od mavričnih altruistov do „gender theory“ alkimistov, tokrat zbranih okoli pisateljev in Amnesty Internationala, so zadnje tedne v strašni zagati. Od kar so v Savdski Arabiji na smrt z obglavljenjem obsodili palestinskega pesnika Ašrafa Fajada, so nekako izgubili kompas, saj je primer do konca razgalil njihovo dvoličnost. Fajad je bil namreč obsojen blasfemije, ker je preklinjal Alaha in preroka Mohameda, že pred meseci pa je bil pisatelj Raif Badavi kaznovan z udarci z bičem in zaporom, ker je propagiral liberalizem in zagovarjal svobodo govora. Ja, prav ste prebrali. Medtem ko evropski levičarji (vključno s slovenskimi) po Evropi preganjajo sovražni govor zoper islam in muslimansko vero ter celo predlagajo, da bi bila blasfemija kazniva, uporabljajo druga merila za Savdsko Arabijo. Samo spomnite se, kako je bil na primer poskus sežiga Korana pred parlamentom označen za sovražni govor, za napad na islam in muslimane. In kar sta storila Fayad in Badavi je načeloma enako – napadla sta islam, o njem nista govorila z izbranimi besedami, ampak sta mu namenila ostro kritiko.

Drage moje, dragi moji, svoboda govora je ali pa je ni. Vmesne poti, polovičarstva pač ni. Ne more nekaj, kar naj bi bilo v Savdski Arabiji napad na svobodo govora, v Evropi nato veljati za sovražni govor. Svoboda govora je absolutna človekova pravica, neodtuljiva, eden največjih dosežkov na področju človekovih pravic. Svobodo govora je prinesel liberalizem, da ne zapišem liberalni kapitalizem, se pravi sistem, ki ga levičarji na zahodu prezirajo, sistem, po katerem v svojih knjižnih uspešnicah tolčeta tako Thomas Piketty kot Naomi Klein, sistem, za katerega isti ljudje, ki se zgražajo, da je bil Raif Badavi zaradi njegove propagande kaznovan, na stari celini obrnejo ploščo in pravijo, da povzroča revščino, neenakost, vojne, da je nekaj zelo zlobnega.

Sploh me ne zanima, kako se bodo levičarji izmazali iz te godlje. Najbrž se bodo, ker so mojstri obračanja besed in sprenevedanja, podporo imajo v mainstream medijih. Lahko pričakujemo celo, da bo kapitalizem kriv za obsodbi Fajada in Badavija. Še več. Mogoče bo kriva celo svoboda govora v Evropi, ki jo je treba omejiti. Tiho so tudi evropski muslimani, vključno s slovenskimi. Noben si ne drzne obsoditi savdskega režima. Seveda, ko pa je Savdska Arabija (skupaj s Katarjem, kjer je režim podoben) glavni financer evropskim muslimanov. Denar pa ne smrdi. Očitno tudi v islamu ne.

Dobro je danes povedala na okrogli mizi najvplivnejših pravnikov povedala odvetnica Lucija Šikovec Ušaj, ko je govorila, kje se konča svoboda govora in začne sovražni govor. Meja med obema je po njeni oceni tam, kjer „nehajo govoriti levičarji in kjer začnejo govoriti desničarji“. “Dokler govori levica, gre za svobodo govora, ko začne govoriti desnica, pa svobode govora ni več,” je povedala o dvojnih merilih levice.