Značke

, , , , , ,

Danska spada med najbolj svobodne evropske države (http://www.heritage.org/index/ranking), taka je bila dolgo tudi njena politika do priseljencev: Vendar ima vse svoje meje. Najprej so se v danskem uradu za priseljence čudili, da je bilo lani mladoletnih nezakonitih priseljencev štirikrat več kot leta 2011. Ko so jih poslali k zdravnikom, forenzičnim specialistom, so ugotovili, da jih je 72 odstotkov lagalo – bili so starejši od 18 let. Razlog je bil, da ima Danska zelo milo zakonodajo, ki najstnikom omogoča, da hitreje pridejo do azila in socialne pomoči (http://www.reporter.si/iz-tiskane-izdaje/reka-beguncev-pred-vrati-slovenije-prihaja-armada-migrantov-z-bli%C5%BEnjega-vzhoda).

Tudi zaradi takih prevar se je nova danska vlada odločila, da krepko zmanjša socialno pomoč in druge prejemke migrantom (http://www.reuters.com/article/2015/07/03/us-denmark-refugees-idUSKCN0PD0XL20150703), zdaj pa namerava zagnati medijsko kampanjo v drugih državah, s katero bo migrantom sporočala, da na Danskem niso zaželeni. Kampanja bo podobna avstralski (https://www.youtube.com/watch?v=rT12WH4a92w), ki se je izkazala za zelo uspešno, saj nezakonitih priseljencev v Avstraliji skorajda ni več.

Danska je namreč odkrila, da tihotapci ljudi tiskajo posebne knjižice, v katerih beguncem svetujejo, katera država naj bo njihov končni cilj. Gre za države, ki migrantom dajo največ socialnih in drugih pomoči, to pa so Danska, Švedska in Nemčija (http://www.thelocal.dk/20150724/denmark-anti-refugee-advertisements-asylum).

»Nekaj čudnega je v dejstvu, da so begunci pripravljeni prepotovati prek številnih držav, da bi prišli na Dansko ali Švedsko oziroma v Nemčijo,« je dejala ministrica Inger Støjberg in dodala, da begunci očitno še ne vedo, da je Danska socialno pomoč za begunce prepolovila, hkrati pa zaostrila azilantsko politiko. Zato bodo v državah, kot je recimo Turčija, začeli medijsko kampanjo, s katero bodo skušali begunce odvrniti od načrta, da pridejo na Dansko. Po podatkih migracijskega urada, je na dansko leta 2013 prišlo 7.557 migrantov, lani 14.815, letos, če sodijo po prve pol leta, še več.

Kavarna Hayek je tudi na Twitterju: @KavarnaHayek (https://twitter.com/KavarnaHayek)