Značke

, , , , ,

Na univerzah v islamskem svetu je najpomembnejši predmet poznavanje in pravilno branje Korana. Vse drugo ni pomembno. Podobno je pri socialistih, kar so občutili palestinski študenti, ki so se lani v okviru programa štipendiranja Jaserja Arafata odpravili na medicinske fakultete v Venezuelo, o bolivarski republiki pa sem že večkrat pisal (https://kavarnahayek.wordpress.com/2015/03/10/plenice-miha-kordis-in-venezuela/).

Ko so Palestinci prišli v Venezuelo, so jih na letališču Simon Bolivar v mestu Maiquetia pričakali kot zvezdnike. Celo predsednik Nicolas Maduro je bil tam. Ambiciozni bodoči zdravniki so bili veseli, saj so mislili, da bodo pridobili ustrezno izobrazbo. A razočaranje je bilo precejšnje, celo tako, da so množično zapuščali obljubljeno deželo. Kot so povedali za agencijo Associated Press, so pričakovali resno in naporno šolanje, vendar so v pol leta dobili samo nekaj tečajev učenja španščine in indoktrinirana predavanja o socialistični revoluciji. Ko so se nekateri pritožili, češ da to vse skupaj ni nič in da bi radi pridobili medicinsko znanje, so jim »profesorji« dejali, da je bolj kot zdravljenje pomembno preventivno osveščanje prebivalcev. Povedano drugače: preventivna medicina ima večji vpliv na vsakdanje življenje kot drago tradicionalno usposabljanje, ki vključuje diagnostične tehnologije. Tako so študenti skupaj z učitelji (kubanskimi zdravniki) obiskovali revne soseske in poslušali, kakšen družbeni vpliv ima tako delo.

Več pa lahko preberete tukaj: http://bigstory.ap.org/article/d2e8b4b0f1f5407ba66959875cc82b55/ap-exclusive-palestinians-quit-medical-study-venezuela.