Značke

, , , , , ,

Luka Mesec, lider Združene levice, sicer pa klon radikalnega levičarja, ki vodi grško Sirizo, Aleksisa Ciprasa, ima skoraj vsak dan kaj »modrega« za povedati in se zato pogosto znajde na naslovnicah časopisov in v udarnih terminih televizijskih dnevnikov. Tokrat je v podporo grški Sirizi, ki bo v nedeljo organizirala referendum, da Grki rečejo Evropski unije NE, ob tridesetih simpatizerjih razložil, zakaj v Združeni levici podpirajo Sirizo oziroma Grke (http://www.rtvslo.si/slovenija/mesec-grke-podpiramo-ker-je-treba-ustaviti-izsiljevanje/368931):

»Razlog, zakaj podpiramo Grke, je, da je treba ustaviti izsiljevanje. Če se neka država z demokratično izvoljeno vlado legitimno odloči, da bo prenehala izvajati varčevalne ukrepe, bi morale evropske institucije to demokratično voljo demokratično izvoljene vlade v demokratični državi upoštevati. Videli smo ravno nasprotno. Začelo se je izsiljevanje, začelo se je ekonomsko teroriziranje, stiskanje v kot z ekonomskimi ukrepi, da bi poskusili Grčijo destabilizirati in vreči njeno vlado.«

Mesec ima seveda prav. Grki se morajo sami odločiti. Če se odločijo, da ne bodo varčevali, prav. Volitve, ki so na čelo grške vlade pripeljale leve ekstremiste, so bile demokratične. Tu ni kaj. Zato je tudi Ciprasova vlada povsem legitimna. In Evropa pač upošteva, da v Atenah sedijo socialisti. Drugega ji niti ne preostane. Taka je bila volja ljudi na volitvah in pika. Bruselj seveda ne more narekovati ljudem, kako naj mislijo. Nikakor. To ne bi z ničemer imelo opraviti s svobodo. Vendar je to tudi vse. Kot EU ne more ukazovati Grkom, koga in katero politično opcijo naj volijo ali kako naj se odločijo na referendumu, tako tudi Aleksis Cipras in finančni minister Janid Varufakis ne moreta državam EU kar ukazati, naj Grčiji (spet) posodijo denar (okoli 39 milijard evrov, čeprav naj bi jih potrebovali 52 milijard). To je svobodna odločitev suverenih držav komu in pod kakšnimi pogoji bodo dali cekine. In ker Grčija ni vrnila obroka posojila Mednarodnemu denarnemu skladu (zato je v tehničnem bankrotu) in kot zdaj kaže 20. julija ne bo vrnila niti 3,5 milijarde evrov Evropski centralni banki (razen če ne bo zadnji hip dogovora med upniki in Grčijo), je logično, da ji nihče noče več posoditi denarja. Še posebej, ker se noče zavezati k strukturnim reformam, da bi lahko začela vračati dolg.

Povedano drugače. Kot imajo Grki pravico, da o svoji usodi odločajo sami, tako imajo države upnice pravico, da se odločijo, ali bodo Grkom še posodile denar ali ne. In pri tem ne gre za nikakršno izsiljevanje ali ekonomsko teroriziranje, kot skuša Mesec prikazati. Gre za povsem običajen poslovni odnos. In to je tisto, česar socialisti ne razumejo.