Značke

, , ,

Odnos med posameznikom (državljanom) in državo je kot prirejena partija pokra. Posameznik, ki naj bi bil svoboden, mora igrati igro, ki je sicer hazarderska, a bi morala biti načeloma poštena. Vendar to drži samo v primeru, ko sta oba igralca moralna in nista tam prisilno, nikakor pa ne v primeru, ko za igralno mizo nasproti državljana sedi profesionalni goljuf, to je država. Ne samo, da ti ves čas gleda v karte in pod prste (posameznik tega državi ne more početi), temveč postavlja tudi pravila igre. Tako posameznik nima nikakršnih možnosti, da zmaga. Če se slučajno zgodi, da ima posameznik »full house«, država pa »tris«, takoj spremeni in prilagodi pravila igre sebi v prid. Kam bi pa prišli, da bi državljan premagal državo? In tudi če država ne spremeni pravočasno pravil in že kaže, da jo je posameznik premagal, vedno stoji za njegovih hrbtom nekaj „varnostnikov“, ki mu pojasnijo, da je zmagal z goljufijo, da je pravzaprav on prevarant, ki je opeharil in prikrajšal državo. Nato mu v skladu z zakonom, v imenu pravne države in tudi delitve plena med parazite in rentnike, ki seveda navijajo za državo, vzamejo vse, kar je priigral, obsodijo kot kriminalca in ga zabeležijo kot tistega, ki mora biti pod stalnim nadzorom.

Nekako tako moramo gledati na nedavno napoved države (inšpektorjev), ki je napovedala strožji nadzor nad podjetji, za katera delajo samostojni podjetniki (http://topjob.finance.si/8821252/Za-vas-dela-espe-Pazite-in%C5%A1pektorji-vas-gledajo). Če namreč samostojni podjetnik dela v pisarni delodajalca, in to v rednem delovnem času in s podjetnikovim računalnikom, potem bi ga moralo podjetje vzeti v redno delovno razmerje. V zadnjih petih letih se je namreč espejev povečalo za sedem tisoč, kar posledično pomeni manj denarja v državno blagajno. No, zadeva ima malo daljšo brado.

Se spomnite orgije sindikalistov z Dušanom Semoličem na čelu, ko so pod vlado Boruta Pahorja dosegli dvig minimalne plače za 103 evre neto? Marsikateri delodajalec take minimalne plače ni več zmogel plačevati (https://kavarnahayek.wordpress.com/2015/02/09/nove-sindikalne-blodnje-o-minimalni-placi/), zato je moral odpuščati. Ker pa so nekateri kljub vsemu želeli delati, so postali samostojni podjetniki in delali pri delodajalcu naprej. A je seveda v državno blagajno prišlo manj denarja, zato so birokrati omejevali delo (na primer če espe zasluži več kot 80 odstotkov pri enem delodajalcu, so to šteli, kot da je v rednem delovnem razmerju in da mora delodajalec redno zaposliti) in povečali davčno obremenitev samostojnih podjetnikov. Ker očitno to ni bilo dovolj, so zdaj napovedali strožje preglede pri delodajalcih, saj hiter izračun pokaže, da je država ob takem načinu poslovnega sodelovanja med espeji in delodajalci izgubila v petih letih okoli 50 milijonov evrov. Ampak ravnanje države je skrajno sprevrženo. Najprej z nerazumnimi ukrepi povzroči rast brezposelnosti (efekt minimalne plače) in marsikaterega pahne v samostojno podjetništvo, ko pa opazi, da izgublja, pa spet poseže po represivnih ukrepih. Kot pri opisanem primeru partije pokra. Vse v imenu nekakšne socialne in pravne države, da bi posameznika zaščitila pred izkoriščanjem in samim seboj, saj posameznik, revež, že ne more vedeti kaj je zanj dobro in kaj ne. Ampak to je samo krinka, da lahko pobere še več davkov, da ravnanje posameznikov in podjetij še bolj regulira, da ima vse še bolj pod svojim nadzorom.