Značke

, , , , ,

Vsa beda argumentov slovenskih levičarjev, ki že nekaj let tulijo, da državo razjeda krut in nečloveški neoliberalizem, zaradi katerega so državljani vse bolj revni, otroci pa iz dneva v dan bolj lačni, je vsaj enkrat na leto razgaljena. K temu pripomore lestvica ekonomske svobode, ki jo pripravljata ustanova Heritage Foundation in Wall Street Journal (http://www.heritage.org/index/ranking), Slovenija pa na tej lestvici iz leta v leto vse bolj drsi navzdol. Letos je med 178 državami zasedla 88. mesto z indeksom 60,3, kar je manj od svetovnega povprečja, v Evropi je med 43 državami na 36 mestu. Sicer pa: čim večji je indeks, tem višje je država uvrščena oziroma tem bolj je liberalna, indeks pa meri več kazalcev, med drugim odprtost trga, fleksibilnost delovne sile, svobodo poslovanja, zaščito zasebne lastnine, torej vse tisto, kar socialisti imenujejo neoliberalizem. Povedano drugače. Države z vrha lestvice so bolj kapitalistične (neoliberalne, če hočete), medtem ko so države z dna lestvice bolj socialistične.

In zdaj pridemo do absurda. Slovenska država nikoli ni bila liberalna, kaj šele neoliberalna (če neoliberalizem razumemo kot nov, spremenjen liberalizem), socialisti (predvsem s tednikom Mladina in predsednikom Združene levice na čelu) pa se zgražajo, da postaja Slovenija vse bolj neoliberalna. Kje neki gospodje levičarji z deželi vidijo prosti trg, fleksibilnost delovne sile, (pre)nizke davke in lažjo dostopnost investiranja tujih vlagateljev, vse tisto, kar krasi države laissez-faire z lestvice? Ob tem, da je treba pojem laissez-faire tudi pri državah z vrha lestvice uporabljati z rahlim zadržkom, so pa vsaj približek temu pojmu. Slovenija je daleč tudi od tega. Torej, od kje levičarjem ideja, da je Slovenija neoliberalistična, ko pa je po indeksu ekonomske svobode bolj podobna socialističnim državam oziroma je nekje na sredi med prvo uvrščenim Hong Kongom in zadnje uvrščeno Severno Korejo? Pravzaprav bi morali biti veseli, da Slovenija na tej lestvici drsi navzdol, saj to pomeni, da smo vse bolj socialistični in dohitevamo Grčijo, ki je na tej lestvici pristala na 130. mestu z indeksom 54,0. Ob tem, da so tudi grški socialisti z radikalno levičarsko stranko Siriza zelo čudni, ko iz svoje države izganjajo neoliberalizem. Kje, za božjo voljo, ga vidijo? Očitno tako Ciprasi kot Mesci mislijo, da sta državi še vedno previsoko na lestvici in bodo zadovoljni šele takrat, ko bodo v družbi z Venezuelo (ki se utaplja v nafti), Kubo in Severno Korejo. Še bolj absurdno pa je, da ljudje, v državah z visoko stopnjo ekonomske svobode, kot so denimo Hong Kong, Singapur, Nova Zelandija, Avstralija, Švica in Kanada, kjer je okolje za delavski razred očitno pravi satanski ogenj, ki sta ga zakurila podla Mises in Hayek, ne uživajo samo večje blaginje, ampak imajo tudi večjo osebno in politično svobodo, živijo dlje, so bolj zdravi in lažje dostopajo do dobrin. Ni treba biti posebej pameten, da ugotoviš, da pomeni več kapitalizma s prostim trgom tudi boljše življenje. V Sloveniji pa merimo razliko v bogastvu med najbolj revnimi in najbolj bogatimi, preštevamo revne in lačne, se zgražamo nad železniško infrastrukturo, čeprav je vsakomur jasno, da bi bile te »težave« manjše ali pa jih sploh ne bi bilo, če bi v Slovenijo prišel vsaj vonj po liberalizmu. In raziskava jasno kaže, da je revnih in lačnih v povprečju najmanj prav v državah, ki so bolj (neo)liberalne. Socialisti pa želijo še več regulative, še večje davke, še več države v gospodarstvu, se pravi še bolj proti dnu.

Zakaj je tako, zakaj so tako velike razlike v razvitosti med državami, ki so bližje socializmu, in tistimi, ki so bližje kapitalizmu? Bom malo karikiral. Medtem ko imajo Severnokorejci (178. mesto z indeksom 1,3) parade za svojega ljubljenega vodjo, v Švici (5. mesto z indeksom 80,5) delajo čokolade, medtem ko na Kubi (177. mesto z indeksom 29,6) posedajo naokoli in kadijo cigare, v ZDA (12. mesto z indeksom 76,2) odkrivajo nova zdravila, in medtem ko v Sloveniji (88. mesto z indeksom 60,3) delamo sociološke analize o neenakosti, v Estoniji (8. mesto z indeksom 76,8) vlagajo v elektroniko in telekomunikacije (tu je bil ustanovljen internetni fenomen Skype).

In ker so prevladujoči slovenski mediji pod ideoloških vplivom levice, več kot kratkih vesti o najnovejši lestvici ekonomske svobode tudi prebrati niste mogli. Če pa ste, so skušali tudi indekse relavitizirati, kot portal nacionalne televizije (http://www.rtvslo.si/gospodarstvo/slovenija-pri-ekonomski-svobodi-malce-podpovprecna/356863), češ da je Slovenija samo malo pod povprečjem. Skratka, nič kritičnega, čeprav je jasno, da je ekonomska svoboda v državi na psu.