Značke

, ,

Kot po cikličnem refleksu levičarski mediji vsake četrt leta napihnejo pretresljive zgodbe o neznosnih razmerah pri izdelavi iPhonov v tovarni Foxconn na Kitajskem. In kot po pravilu se reportaže novinarjev, ki se vtihotapijo v te novodobne delavske ječe, da prikažejo brutalno izkoriščanje kitajskega proletariata, pojavijo takrat, ko svoj najnovejši pametni telefon že nosijo v žepu. Da pač ne bi imeli slabe vesti.

Tudi tokrat ni bilo prav nič drugače. Posnetek BBC je kazal delavce, ki so izčrpani zaspali, saj naj bi delali več kot dvanajst ur na dan. Sužnjelastniških prizorov, ki bi podkrepili tekst, češ da so delavci prisiljeni delati proti svoji volji, njihovi nadzorniki pa nad njimi malodane vihtijo biče, sicer ni bilo, ampak nič zato – posnetek delavca, ki je zaspal na delovnem mestu je bil dovolj velik dokaz brutalnosti neoliberalističnega pehanja za dobičkom, plačani so tako ali tako pod ceno. Po vsem svetu sledijo okrogle mize, tolčejo po kapitalizmu, oglasijo se organizacije za človekove pravice, levičarski teoretiki dobijo svojih pet minutv slave, nikomur od teh samooklicanih dušebrižnikov pa pri izpadih lažne empatije ne pade na misel, da bi spomnil na lakoto in morijo Maa Zedonga v času kulturne revolucije.

Ampak, kot običajno, resnica levičarjev ne zanima, saj so se do zdaj prav vse navedbe izkazale za laži ali pretiravanja. Tudi tisti mit o Foxconnovih delavcih, ki je jih kapitalistična požrtnost pahnila v samomor. Dejstva so kazala drugače. Po uradnih podatkih je od leta 2007 do danes poskušalo narediti samomor 25 Foxconnovih delavcev (največ leta 2010), večina uspešno. Glede na število delavcev, ki jih zaposluje, je bil v najbolj grozljivem letu samomorilski količnik 1,61, v naslednjih letih pa med 0,2 do 0,5. Za primerjavo: na Kitajskem se je količnik v teh letih gibal med 4 in 11, v Sloveniji je denimo leta 2012 znašal 21,54, lani 21,76. Kaj to pomeni? Nič drugega kot to, da je verjetnost, da bi delavec naredil samomor zaradi »izkoriščanja« pri izdelavi pametnih telefonov nekajkrat manjša kot v socialistični Kitajski na državni ravni. In naprej. Nagnjenost k samomoru je bila lani v slovenskem levičarskem raju kar 100 krat večja kot v neoliberalističnem Foxconnu.

Advertisements