Značke

,

Take koncentracije levičarjev na oblasti (in tudi v opoziciji) mlada država še ni videla. In čeprav sta se med temi SMC in ZaAB oklicali za liberalni, so njuni ekonomski pogledi socialistični. Poglejmo njihove največje zablode, ki škodijo Sloveniji in na katere opozarja več avtorjev.

  1. Samo javna uprava lahko zagotovi močno gospodarstvo. To je tipična socialistična blodnja. V resnici je ravno obratno. Res pa je, da ima velik vpliv na gospodarstvo, običajno negativnega, ker si domišlja, da se spozna na trg.
  2. Država je boljši lastnik premoženja kot zasebni lastniki. Državno premoženje je vredno okoli 10 milijard, z njim je država lani zaslužila samo 362,6 milijona evrov. Od tega je treba odšteti 62 milijonov evrov, kolikor je šlo za subvencije javnim podjetjem.
  3. Revščina je značilna za kapitalizem, socializem jo bo odpravil. Levičarji enostavno ne morejo dojeti, da blaginja ne pride sama od sebe. Treba je ustvarjati, na trgu ponujati izdelke, ki jih bodo drugi kupovali. To morajo početi brez vmešavanja države.
  4. Svobodni trg povečuje izkoriščanje delavcev. V pravi liberalni državi nihče nikogar ne sili, da dela za takšen ali drugačen zaslužek. Vsakdo v delovno razmerje stopa svobodno, ceno njegovega dela pa določa trg.
  5. Izvor svetovnih in tudi slovenskih težav so zle neoliberalne ZDA. Ne zgledujmo se po njih. Danes je v ZDA 90 odstotkov šol javnih, pomoč za hrano prejema 50 milijonov ljudi, denarja za javno zdravstvo gre največ v zgodovini in podobno. Izpolnjenih je kar 70 odstotkov zahtev iz Marxovega komunističnega manifesta.
  6. Blaginja in socialna varnost v več evropskih državah sta zasluga socialistov na oblasti. Zgledujmo se po njih. Klasična zabloda levičarjev. Svet ni od včeraj, bogate evropske države so bogastvo akumulirale vsaj 150 let.
  7. Višji davki pomenijo večjo blaginjo. Levičarji menijo, da so davki matematična kategorija – čim višji so, večji so prihodki države. Neumnost, so ekonomska kategorija. In očitno še niso slišali za Lafferjevo krivuljo.
  8. Prerazdelitev bogastva bo zagotovila večjo pravičnost. Sto najbogatejših Slovencev ima okoli 3,5 milijarde evrov. Če bi to razdelili med vse prebivalce, bi vsak dobil 1750 evrov, kolikor znaša bruto plača javnega uslužbenca. Premoženje bi torej zapravili v enem mesecu. Kaj pa potem?
  9. Samo država lahko z regulacijami poskrbi za prerazporeditev dobrin. Ne. Samo svobodni trg s ponudbo in povpraševanjem poskrbi, da se proizvaja tisto, kar ljudje potrebujejo, in koliko potrebujejo.
  10. Več socialnih pomoči zagotavlja večjo socialno varnost. Še ena od levičarskih neumnosti. Rek pravi: »Ljudi je treba učiti loviti ribe, namesto da bi jih hranili.«

10 + 1. Največja zabloda levičarjev je, da si domišljajo, da se spoznajo na ekonomijo.

 

*Tekst je bil objavljen v Reporterju, 20. oktobra 2014