Značke

, ,

Korporacije in podjetja ne ustvarjajo delovna mesta,“ meni ena od glavnih kandidatk za prvo predsednico Združenih držav Amerike Hillary Clinton. Človek bi najprej pomislil, da gre za šalo, vendar je gospa mislila smrtno resno. Take neumnosti na sončni strani Alp kvasijo sindikalista Branimir Štrukelj in Dušan Semolič ter člani Združene levice (k tem lahko dodamo še kakšnega wannabe ekonomista), ampak da bi kaj takega kdo dejal onkraj luže, ne, tega pa res ni bilo za pričakovati, čeprav so ameriški demokrati že čisti socialisti. In ta ženska je junakinja mnogih Američanov, pokazala pa je, da ima o ekonomiji manj pojma kot povprečen levičar, ki po pubih razlaga, kako bi z višjimi davki rešil gospodarstvo. Kje je Clintonova bila pred 20 leti, ko so ravno zasebna podjetja v času vladavine njenega moža Billa ustvarila prek 20 milijonov delovnih mest? Povsem mogoče je, da tega sploh ni vedela, saj je bila bolj zaposlena z nadziranjem svojega radoživega moža, ki pa mu je kljub temu uspelo, da ga je neka pripravnica Monica L. v Beli hiši oralno obdelala. In očitno Hillary še danes ni prišla k sebi.

No, gospa Clinton je tudi sicer znana po svojih izjavah, zaradi katerih so se resni ekonomisti držali za glavo. Ena njenih domislic je, da zna zvezna vlada boljše porabiti denar kot zasebni sektor, druga pa – ob Obamovem „health care program“, da bodo ljudje bolj zdravi, če bo za njihovo zdravje skrbela država. Se je tudi vam za trenutek zazdelo, da v ozadju slišite Jožeta Mencingerja?

Kot je pri levičarjih običajno, pojma nimajo o ekonomiji. Realnost je povsem nasprotna od njihovega kvačkanja. Ravno vlada s svojimi posegi uničuje delovna mesta in tudi povzroča krize, so zapisali v Forbesu in se spotaknili ob „demokratski“ New York Times, kateremu se izjava Clintonove ni zdela v ničemer sporna. Ja, tudi NYT se vse bolj pogosto priključi socialističnim norijam.

Svetovalci Clintonove so seveda kasneje pohiteli s pojasnilom, da je bila njena izjava vzeta iz konteksta. Dobra obramba, ni kaj. Je pa čudno, da se ravno levičarjev pogosto dogaja, da nekdo vzame izjavo iz konteksta.

Hillary Clinton je sicer svojo domislico predstavila 24. oktobra med svojim govorom v podporo Marthi Coakley, demokratski kandidatki za guvernerko Massachusettsa.